Meni Search

Gurmani celega sveta imajo radi račke na vse načine - kot enostavno pečenko, na pekinški ali eleganten francoski način v pomarančni omaki.

Sestavine

1 račka (okrog 2 kg)
50 ml olja
800 g pelatov Podravka
200 g črnih oliv brez košic
1 šopek dišavnic (lovora, zelene, timijana)
2 stroka česna
kozarček vinjaka
100 ml belega vina
20 g masla
2 žličke Gussnela Dolcela
50 ml oljčnega olja
1 žlička Vegete
Za žličnike:
250 g Pšenične ostre moke tip 400
1 jajce
malo soli
100 ml vode

Uporabili smo

Vegeta

Vegeta

Priprava Za ta recept je pomembna samo domišljija!

Srednje zahtevno 4 osebe155 min

  • 1 Račko operite in očistite. Znotraj jo natrite z Vegeto, zunaj s soljo. Položite jo v posodo, prelijte z vročim oljem, prekrijte z alu folijo in pecite približno eno uro na 220°C.
  • 2 Med tem pripravite testo za žličnike. Iz moke, jajc, malo soli in vode umesite čvrsto testo. Oblikujte žličnike in jih kuhajte v slanem kropu približno 5 minut.
  • 3 Vzemite posodo z račko iz pečice, odstranite del maščobe in dodajte odcejene pelate, olive, zdrobljeni češen in šopek dišavnic. Dodajte vinjak in vino, na račko pa položite rezine masla. Naj se naprej peče brez folije 15 minut na 200°C, zmanjšajte temperaturo na 180°C, tako da se račka počasi peče še eno uro. (Če je potrebno, se lahko temperatura zmanjša na 150°C.) Občasno rački dolivajte mlačno vodo.
  • 4 Pečeno račko vzemite iz pečice. Vročo omako iz zelenjave zgostite z Gussnelom Dolcela, pomešanim z mlačno vodo.

Nasvet

Po želji lahko ob rački postrežete tudi druge priloge, npr. polento, pečen krompir ali njoke.

Postrežba

Pečeno račko narežite in jo premažite z oljčnim oljem. Postrezite jo z zelenjavno omako in žličniki.

Majhne skrivnosti

Način pečenja je zelo pomemben, zato jo lahko imenujemo peka s potrpežljivostjo. Na začetku je temperatura visoka, a pozneje se počasi peče na nižji temperaturi.

Deli s prijatelji