Meni Search

Legenda pravi, da se je znanega recepta francoske kuhinje Coq au Vin spomnil kuhar Julija Cezarja, ko so Galci, po tem ko jih je pokoril, cesarju darovali ironični dar v obliki žilavega starega petelina. In kdo lahko potem reče, da za vsak dar ne moremo najti uporabe?

Sestavine

1 petelin (približno 3 kg)
2 žlici Vegete
150 g korenaste zelenjave (zelena, korenje, peteršilj)
200 g čebule
3 žlice olja
100 g korenja
2 lista lovora
3-4 borovnice
1 žlička popra v zrnu
400 ml juhe (v kateri se je kuhal petelin)
250-300 ml črnega vina
2 žlički Vegete
2-3 žličke Pšenične ostre moke
1 žlička Pekmeza iz sljiv Podravka

Uporabili smo

Vegeta

Vegeta

Priprava Za ta recept je pomembna samo domišljija!

Zapleteno 6 osebe140 min

  • 1 Petelina dajte v globji in širši lonec, dodajte očiščeno in na večje kose narezano korenasto zelenjavo, Vegeto in zalijte z dovolj vode, da ta prekrije vsebino v loncu.
  • 2 Kuhajte pokrito na zmernem ognju približno 90 minut. Nato petelina vzemite iz posode in narežite na manjše kose.
  • 3 Na olju popecite nasekljano čebulo, dodajte naribano korenje, lovor, borovnice, poper in zalijte z malo juhe.
  • 4 Zatem dodajte narezano meso petelina, vino, Vegeto in dušite na zmernem ognju ter dolivajte juho, dokler se meso ne zmehča.
  • 5 Pred koncem kuhanja vmešajte moko raztopljeno v malo vode, pekmez in zalijte s toliko juhe, da dobite omako srednje gostote. Na kratko prekuhajte.

Nasvet

Kuhano meso petelina lahko odstranite od kosti in še naprej dušite.

Postrežba

Petelina postrezite s kuhanim krompirjem.

Deli s prijatelji