Meni Search

Reprezentativna dalmatinska specialiteta se poenostavljena pojavlja na raznih krajih, vi jo lahko po tej recepturi pripravite za posebaj izbrano priložnost in osebno izbrano družbo.

Sestavine

2 kg govedine ali junetine od stegna
20 g sušene slanine
200 g čebule
150 g korenine peteršilja
150 g korenja
50 g korenine zelene
2 stroka česna
20 g Dvojnega paradižnikovega koncentrata Podravka
200 ml olja
2 žlici Vegete
6 suhih sliv
6 suhih fig
1 jabolko
300 ml črnega vina
2 žlici Gorčice Podravka
lovorjev list
lističe rožmarina
materina dušica
sol
poper
Za njoke:
500 g belega krompirja
150-200 g moke
1 jajce
60 g masla

Uporabili smo

Vegeta

Vegeta

Priprava Za ta recept je pomembna samo domišljija!

Zapleteno 8 osebe140 min

  • 1 Meso operite, obrišite in vanj nabodite trakove slanine. Dobro ga osolite, premažite z gorčico in oljem ter naj tako pripravljeno odstoji najmanj 2 uri ali čez noč.
  • 2 Meso na hitro popecite z vseh strani na vročem olju. Vzemite ga iz posode ter v istem olju na kratko podušite narezano čebulo in česen ter zelenjavo. Meso vrnite v posodo, dodajte Vegeto in dušite pokrito približno 2 uri, občasno dolivajte manjše količine mešanice vode in vina.
  • 3 Ko se meso napol zmehča, dodajte raztopljeni koncentrat paradižnika, nato oprane slive in fige ter na četrtine narezano jabolko.
  • 4 Pred koncem kuhanja vmešajte lovorjev list, rožmarin, materino dušico, podušite in malo dosolite.
  • 5 Meso vzemite ven, narežite ga na ploščice in položite na segret krožnik, zelenjavo z omako pretlačite, pokuhajte in prelijte preko mesa.
  • 6 Za njoke, krompir olupite in pretlačite dokler je še vroč. Dodajte moko, maslo, jajce in osolite. Naredite testo, razdelite ga na dva do tri dele, vsakega oblikujte v valj in narežite kose enake velikosti.
  • 7 Njoke kuhajte v slani vreli vodi približno 10 minut in precedite.

Nasvet

Če želite, lahko v pasirano omako dodate rozine namočene v malo proška.

Postrežba

Kot prilogo paštašuti postrezite kuhane njoke.

Deli s prijatelji